maandag 30 september 2013

Bananen-toffeetaart van Donna Hay

Jippie, eindelijk hadden we een keer prijs bij de Nationale Postcode Loterij. En een hele leuke prijs, want we mochten een kookboek uitkiezen.
Nu wilde ik al zolang een boek van Donna Hay. Niet alleen voor de geweldige recepten, maar ook voor de prachtige foto's in haar boeken.Afgelopen donderdag kwam die binnen, 'Simple Dinners'. En er staan echt super recepten in.
Mijn oog viel eigenlijk meteen op de bananen-toffeetaart, een variatie op de bekende banoffee pie.
Het is een klassiek, zeer verleidelijk dessert waar het water je in de mond loopt. De taart is krokant, kleverig, romig en vol van smaak.
De voornaamste ingrediënten zijn bananen, slagroom en karamel.


In de meeste recepten wordt dulce de leche gebruikt. Dit is dikke gekaramelliseerde melk, gemaakt van langzaam verwarmde en ingedikte gecondenseerde melk.
Om deze karamel spread te maken  laat je het dichte blikje ongeveer 2 - 3 uur zachtjes koken in een pan met weter. Het blikje moet wel steeds onder water staan, want anders heb je de kans dat het blikje ontploft.
Laat het daarna goed afkoelen en bewaar het daarna in de koelkast.

Op Francesca Kookt kun je een hele handige manier vinden waarop je deze heerlijke karamel spread kunt bereiden.

Ik ben uiteindelijk voor de hele makkelijke manier gegaan en heb gewoon karamelsaus gekocht.


Bananen-toffeetaart - uit 'Simple Dinners' van Donna Hay
6-8 personen

150 g gewone, zoete shortbreadkoekjes, verkruimeld (ik heb spritsen gebruikt)
100 g boter, gesmolten
150 g pure chocolade, fijngehakt
60 ml slagroom
125 ml kant-en-klare karamelsaus of dulce de leche
250 ml mengsel (verhouding 1:2) van mascarpone en slagroom
2 el poedersuiker
280 g zure room 
3 bananen, gepeld en in dunne plakjes

Meng koekjes en boter en druk het mengsel op de bodem en tegen de randen van een boterkoekvorm van 24 cm. Laat goed koud worden in de koelkast. Roer chocolade en slagroom in een pan met dikke bodem op laag vuur tot een gladde massa. Giet de chocolade over de gekoelde bodem en verdeel met de achterkant van een lepel tot een gelijkmatig laagje. Zet minimaal 5 minuten in de koelkast. Schenk daarna de karamel in de taartbodem.

Klop mascarpone-slagroommengsel, poedersuiker en zure room met een garde op in een kom tot zich zachte pieken vormen. Spatel de banaan voorzichtig door 3/4 van het room-mengsel en schep het op de karamellaag. Dek af met de rest van het mengsel en zet tot het opdienen in de koelkast.

Eet smakelijk.

Liefs JannekeGeen opmerkingen:

Een reactie posten